Wat is F5J

Wat is F5J

F5J: electrozweven, eenvoudig uitdagend.

De opzet van F5J is eenvoudig. Iedereen krijgt 10 minuten tijd om met zijn elektrozwever 30 seconden op de motor te stijgen, zo lang mogelijk te vliegen, en zijn vlucht af te ronden met een doellanding. De uitdaging is om zoveel mogelijk punten te behalen. Punten vallen te verdienen met de tijd dat je vliegt en de doellanding; puntenaftrek is er voor de starthoogte, ofwel hoe hoog je bij aanvang van de vlucht op de motor gestegen bent. Dus….zo laag mogelijk op de motor starten, zo lang mogelijk vliegen, zo netjes mogelijk landen en dat alles binnen de 10 minuten werktijd. Eenvoudiger kan het bijna niet.

Het is daardoor vooral een vliegers-klasse; het reglement laat je erg vrij in de keuze van het model en de motorisering. Al met zeer beperkte middelen en ervaring kun je meedoen en een geweldige dag hebben. Er komen geen extreme krachten op je vliegtuig, er is geen extreme startprocedure en ook het gebruik van dure, geavanceerde vliegtuigen en onderdelen zal je waarschijnlijk minder opleveren dan goed thermiek leren vliegen en oefenen op de doellanding. In principe is iedere elektrozwever tot 4 meter spanwijdte geschikt; het belangrijkste is dat je er thermiek mee kunt benutten en er redelijk nauwkeurig mee kunt landen. Dat kan bijvoorbeeld een schuimpje zijn zoals een Multiplex Easyglider, een gemotoriseerde F3J-zwever, een eigenbouw Climaxx of een speciaal voor F5J ontworpen model.

Hierdoor trekt F5J naast ervaren rotten veel beginnende wedstrijdvliegers aan, en mensen die het leuk vinden om in een ontspannen maar wel serieuze sfeer hun techniek te verbeteren zonder daar enorme investeringen voor te hoeven doen. Verwacht echter niet dat iedereen met ieder vliegtuig kan winnen; er komt veel training en voorbereiding bij kijken om hoog te scoren.

Text van www.f5j.nl